06-12451555

BLOG


Help, waarom is deze verandering zo moeilijk? Drie tips hoe de verandering te overwinnen.

Hoe dan? Je werkt al een tijdje in een afdeling waar je al een paar keer van plek in de organisatie bent gewijzigd. Met steeds andere leidinggevenden. Je doet wat je denkt dat je moet doen en door die wisselingen heb je best veel ruimte gekregen om te bepalen wat je doet. Wordt nu ineens de naam van de afdeling gewijzigd, weer een nieuwe plek en weer een nieuwe leidinggevende. Dit keer een nieuwe directeur. En dan komt die directeur ook doodleuk met het verhaal dat niet alleen de naam maar ook het waarom van de afdeling en de activiteiten van de afdeling wijzigen. Pffff, voor de organisatie te begrijpen maar wat betekent dat voor mij? Ik kon nu vooral doen wat ik leuk vond, straks wordt dat anders? Vind ik het dan nog wel leuk? Hoe werkt dat dan? Waarom is deze verandering toch zo moeilijk? Waarom wil ik vasthouden aan mijn oude gewoontes en gedragingen? Hoe ga ik hiermee om? Wat moet ik doen? Jeetje, je gedachten blijven stromen en slaat om tot piekeren, slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn: je voelt je gewoon slecht! Maar niet zo slecht om ziek te melden. Dus ga je maar gewoon door. Maar zonder idee welke eerste stap je moet zetten, want het is best wel een rommeltje in jouw hoofd, hart, buik en handen. Herken je dit? Mooi. Niet mooi dat je je zo voelt maar wel mooi want ik denk dat het lezen van dit blog je gaat helpen. Het gaat namelijk over waarom verandering zo moeilijk kan zijn en geeft het tips om veranderingen te overwinnen.

 

Waarom verandering moeilijk kan zijn

  • Comfortzone. Onze comfortzone is de plek waar we ons veilig en vertrouwd voelen. Het is de plek waar we ons op ons gemak voelen en waar we ons niet bedreigd voelen. Verandering kan ons uit onze comfortzone halen, waardoor we ons kwetsbaar en onzeker voelen.
  • Oude gewoontes en patronen. We hebben allemaal gewoontes en patronen die we ons hele leven hebben gehad. Deze gewoontes en patronen zijn zo ingebakken in ons dagelijks leven dat we er niet eens over nadenken. Het kan moeilijk zijn om deze oude gewoontes en patronen te doorbreken en nieuwe gewoontes aan te leren.
  • Angst voor het onbekende. Verandering brengt vaak angst met zich mee. We weten niet wat er gaat gebeuren als we iets nieuws proberen. We weten niet of het zal werken of niet. De angst voor het onbekende kan ons ervan weerhouden om te veranderen.

 

Drie tips hoe veranderingen te overwinnen

  1. Bepaal je doel. Het is belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met de verandering. Stem jouw doelen af met die van jouw werk. Helemaal mooi als je dit samen met jouw leidinggevende doet. Passen ze? Top. Stel doelen voor jezelf en schrijf ze op. Houd je doelen in gedachten en visualiseer hoe het voelt om ze te bereiken. Passen ze niet? Zie dan tip 3. 
  2. Grote veranderingen kunnen ontmoedigend zijn & accepteer falen. Maak het makkelijker door stapsgewijs te veranderen. Begin met kleine veranderingen en werk langzaam naar je doel toe. Bepaal stapsgewijs wat je niet meer gaat doen en wat je oppakt als nieuwe taak. Dit betekent loslaten van het oude. Veranderen gaat niet altijd zonder horten en stoten. Het is normaal om af en toe te falen. Accepteer dat falen deel uitmaakt van het proces en leer van je fouten.
  3. Creëer een ondersteunend netwerk. Veranderen is makkelijker als je steun hebt. Creëer een ondersteunend netwerk van vrienden, familieleden, of een coach. Deze mensen kunnen je aanmoedigen en luisteren. Luisteren naar jouw verhaal en verder helpen. 

 

Verandering kan moeilijk zijn, maar het is mogelijk om het te overwinnen. Door je doelen te bepalen, stapsgewijs te veranderen, een ondersteunend netwerk te creëren zoals bijvoorbeeld een coach, kun je verandering realiseren. Vergeet niet dat verandering tijd kost en wees geduldig met jezelf. Onthoud dat je uiteindelijk zult groeien, leren en evolueren, en dat verandering je daarbij zal helpen.

 

Bedankt!

Bedankt! voor het lezen van dit blog. Wil je ook de verandering overwinnen en spreken de tips je aan? Lees dan ook het ebook ‘Bedankt! Succesvol aanpassen aan veranderingen in 5 stappen’. Het is een makkelijk leesbaar, beknopt en praktisch ebook over onder andere veerkracht en aanpassingsvermogen en gratis te downloaden via de site www.marielouisedibbets.nl

Of wil je een keer met een coach van gedachten wisselen? Of gewoon je verhaal vertellen aan iemand die luistert, zonder meteen met een oplossing te komen? Wees welkom, ik help je graag! 

 

 

 

 

 

 

 

Wed, 20 January